Spring over
Danmarks hyggeligste outdoor-shop
Danmarks hyggeligste outdoor-shop
Top 5 lækre opskrifter fra naturens skattekammer

Top 5 lækre opskrifter fra naturens skattekammer

Her finder du 5 gode bud på lækkerier du kan lave med Ingredienser sanket i naturen i Sommer/Efterår.

Vi bruger naturen som ressource hele året rundt, og når blot man har sat sig lidt ind i hvad man kan høste og hvornår, så er der virkelig uendelige muligheder for gratis outdoor lækkerier.

Der er noget særligt ved at tilberede måltider med ingredienser, du selv har samlet i naturen. Sommeren og efteråret er højsæson for mange vilde råvarer i Danmark, som kan forvandles til lækre retter. Her får du vores top 5 opskrifter med ingredienser sanket i naturen.

1. Ramsløgspesto

Ingredienser:

  • 2 håndfulde friske ramsløgblade
  • 50 g ristede pinjekerner eller mandler
  • 50 g friskrevet parmesan
  • 1 dl olivenolie
  • Saft af ½ citron
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Skyl ramsløgbladene grundigt og dup dem tørre.
  2. Kom ramsløg, pinjekerner, parmesan og citronsaft i en foodprocessor.
  3. Blend ingredienserne sammen, mens du langsomt tilsætter olivenolien.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Server på friskbagt brød, som dip til grøntsager, eller som topping på pasta.

Tips: Ramsløg findes ofte i skovområder i foråret og tidlig sommer. Vær sikker på, at du ikke forveksler dem med liljekonvaller, som er giftige.

2. Havtorn Marmelade

Ingredienser:

  • 500 g havtorn
  • 300 g sukker
  • Saft af 1 citron
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde:

  1. Skyl havtornen grundigt og fjern eventuelle urenheder.
  2. Kom havtorn, sukker, citronsaft og vand i en gryde.
  3. Bring det langsomt i kog og lad det simre i ca. 20 minutter, indtil havtornen er blød og marmeladen tykner.
  4. Fjern gryden fra varmen og blend forsigtigt med en stavblender, hvis du ønsker en glattere konsistens.
  5. Hæld marmeladen på rene glas og luk dem tæt.

Tips: Havtorn er kendt for sin intense, syrlige smag og høje indhold af C-vitamin. De kan sankes langs kysten fra sensommeren til efteråret.

3. Hyldeblomstsaft

Ingredienser:

  • 25 hyldeblomstskærme
  • 2 liter vand
  • 1,5 kg sukker
  • Saft af 2 citroner
  • 1 tsk citronsyre

Fremgangsmåde:

  1. Ryst forsigtigt hyldeblomstskærmene for at fjerne insekter, og skyl dem derefter grundigt.
  2. Kog vandet og opløs sukkeret deri.
  3. Tilsæt citronsaft og citronsyre til sukkerlagen, og rør godt rundt.
  4. Læg hyldeblomstskærmene i en stor skål eller gryde, og hæld den varme sukkerlage over.
  5. Dæk skålen til, og lad blandingen trække i køleskabet i 3-4 dage. Rør i det af og til.
  6. Si saften gennem et rent klæde eller en finmasket si og hæld den på rene flasker.

Tips: Hyldeblomstsaft er forfriskende og kan blandes med vand eller bruges som smagsgiver i cocktails. Hyldeblomster blomstrer typisk i juni-juli. Brug en god kniv til, at skære planterne ned. 

4. Æblemuffins med Hasselnødder (Bålopskrift)

Ingredienser:

  • 2-3 æbler (sanket fra vilde æbletræer)
  • 150 g sukker
  • 150 g smør
  • 3 æg
  • 200 g mel
  • 1 tsk bagepulver
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 1 tsk kanel

Fremgangsmåde:

  1. Start et bål og lad det brænde ned til gløder.
  2. Pisk sukker og smør sammen til det er lyst og luftigt.
  3. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk godt imellem hvert æg.
  4. Bland mel, bagepulver og kanel sammen og vend det i dejen.
  5. Skræl og skær æblerne i små tern, og vend dem samt hasselnødderne i dejen.
  6. Smør en muffinpande, der er egnet til bål, og fordel dejen i formene.
  7. Placer muffinpanden over gløderne og dæk med et låg eller aluminiumsfolie.
  8. Bag muffinsene i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennemstegte. Drej panden jævnligt for at sikre jævn varmefordeling.

Tips: Brug en bålstativ eller hæng panden over bålet for at kontrollere varmen bedre. Muffinsene er perfekte til en efterårspicnic eller som en lækker dessert efter en dag i naturen.

5. Bålsuppe

Ingredienser:

  • 2 store kartofler
  • 3 gulerødder
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 200 g vilde svampe (f.eks. kantareller eller champignoner) 
  • En håndfuld friske urter (f.eks. brændenælde eller skvalderkål)
  • Salt og peber efter smag
  • 2 spsk olivenolie

Fremgangsmåde:

  1. Skræl og skær kartofler og gulerødder i tern.
  2. Hak løg og hvidløg fint.
  3. Varm olivenolien i en stor gryde over bålet.
  4. Sauter løg og hvidløg, indtil de er bløde.
  5. Tilsæt kartofler, gulerødder og grøntsagsbouillon, og lad det simre i 15-20 minutter.
  6. Rens og hak de vilde svampe, og tilsæt dem til gryden.
  7. Lad suppen simre yderligere 10 minutter, eller indtil alle grøntsager er møre.
  8. Hak de friske urter og rør dem i suppen lige inden servering.
  9. Smag til med salt og peber.

Tips: Bålsuppe er perfekt til en kølig aften i naturen. Du kan variere ingredienserne efter, hvad du finder i naturen. Du kan med fordel bruge en sankekurv til at opbevare dine fund. 

At sanke ingredienser i naturen og lave lækre retter af dem er en fantastisk måde at komme tættere på naturen og nyde sæsonens gaver. Vær opmærksom på hvor du sanker henne og at det er offentligt område. Her må du tage indsamle overalt hvor du kan finde noget. I private skove eller områder, må du kun tage det, som du kan nå fra vej og sti. 

Som udgangspunkt er det en tommelfingerregel, at du må sanke så meget, som der kan være i en bærepose. 

Se vores store udvalg af båludstyr her

God fornøjelse med madlavningen!

Tidligere artikel Hvilket tøj skal du have med på tur i den danske sommer/efterår?
Næste artikel Hvad skal du have med på vandretur?

Tilføj en kommentar

Comments must be approved before appearing

* Krævet felt