Forberedelser til Teltturen: Grej og regler i Danmark
Sommeren er over os, og der er ingen bedre måde at nyde den på end ved at tage på telttur i det fri. Men før du pakker rygsækken og drager ud i naturen, er det vigtigt at vide, hvilket grej du skal have med, og hvilke regler der gælder for, hvor du må sætte telt op i Danmark.
Grej til teltturen
- Telt: Vælg et telt, der passer til vejret og antallet af personer. Et godt telt skal være vandtæt, vindtæt og nemt at sætte op. Husk også et passende underlag for at beskytte teltbunden mod skarpe genstande og fugt. Vælg med fordel et letvægtstelt for lettere oppakning. Der findes virkelig mange gode varianter.
- Sovepose og liggeunderlag: En sovepose, der passer til årstiden, er essentiel. Vælg en med passende temperaturangivelser. Liggeunderlaget giver både komfort og isolering mod den kolde jord.
- Rygsæk: En god rygsæk med plads til alt dit udstyr er afgørende. Den skal være behagelig at bære, have justerbare stropper og gerne flere rum for bedre organisering. Afhængigt af dit behov, kan du med fordel vælge en letvægtsrygsæk. Det er især godt, hvis du er på længere ture og har meget oppakning med.
- Madlavningsudstyr: En letvægts gasbrænder, fx er vi rigtig glade for Jetboil, gryder, pander, og et spisesæt (tallerken, kop, bestik) er essentielle til tilberedning af måltider. Husk også en lighter eller tændstikker.
- Beklædning: Lag på lag-princippet fungerer bedst. Hav altid en regnjakke, varme trøjer, ekstra sokker og undertøj med. Glem ikke en hat og handsker til kolde aftener. Vi er vilde med uld, da det både holder varmen samt tempererer varmen i kroppen. Her kan du både bruge undertrøjer, leggings, striktrøjer osv. Uld lugter heller ikke trods mange dages vandring, da det er selvrensende.
- Førstehjælpskasse: En simpel førstehjælpskasse med plaster, desinfektionsmiddel, smertestillende medicin og andre nødvendigheder er rigtig vigtig at have med, i tilfælde af, at uheldet sker.
- Lygter og Batterier: En pandelampe er praktisk, da den efterlader dine hænder fri. Sørg for at have ekstra batterier med. Du kan også bruge solcelle lamper, som du kan lade op i løbet af dagen. Er du en hyggetrold som mig, så tag evt. en lile lyskæde med. Det skaber virkelig en hyggelig stemning.
- Kort og evt. kompas: Selvom vi lever i en digital tidsalder, er et fysisk kort og kompas uundværlige, hvis teknologien svigter.
- Toiletsager: Toiletpapir, vådservietter, tandbørste og tandpasta er nogle af de grundlæggende ting. Husk at pakke alt affald ned og tage det med tilbage. Pak det gerne i en toilettaske med krog, så det nemt kan hænges op, og du kan benytte forskellige små beholdere til produkterne, så du ikke skal pakke i “full-size”.
Regler for teltopsætning i Danmark
I Danmark er der specifikke regler for, hvor du må sætte dit telt op. Det er vigtigt at kende disse regler for at beskytte naturen og respektere privat ejendom.
- Officielle Campingpladser: Her kan du frit sætte telt op mod betaling. Disse pladser har ofte faciliteter som toiletter, brusere og køkkenområder.
- Frie Teltningsområder: Danmark har udpeget en række statsskove, hvor det er tilladt at overnatte i telt. Disse områder findes på Naturstyrelsens hjemmeside. Du må kun sætte telt op i én nat ad gangen og højst to telte sammen
- Privat Ejendom: Du må kun sætte telt op på privat ejendom, hvis du har fået tilladelse fra ejeren.
- Strande og Klitter: Det er generelt ikke tilladt at campere på strande og i klitter, da det kan skade naturen og forstyrre dyrelivet. Langs vores strande må du færdes hele døgnet, og du må gerne tage ophold, hvis det sker mere end 50 meter fra beboelse. Det er også tilladt at overnatte på stranden – under åben himmel eller under et primitivt ly.
- Shelterpladser. Skulle der være fyldt op på shelter sovepladserne, må man gerne slå telt op ved siden af shelteret.
Ved at følge disse retningslinjer og have det rette udstyr med, kan du sikre en tryg og behagelig telttur. Tjek altid gældende regler på Naturstyrelsens hjemmeside.
Sørg også for at holde dig informeret omkring det område du skal på telttur i, da der er mange forskellige private teltpladser, som muligvis har andre gældende regler.
God fornøjelse i den danske natur! Og husk at vi altid står til rådighed ved spørgsmål til grej og forslag til lokation. Vi deler gerne vores erfaringer!
Tilføj en kommentar