Spring over
Danmarks hyggeligste outdoor-shop
Danmarks hyggeligste outdoor-shop
5 tips til dig der skal sove ude for første gang

5 tips til dig der skal sove ude for første gang

Jeg elsker at sove udenfor - både en kort lur på en søndag, men også en enkelt nat i skov, have eller hvad tiden nu tillader. 

Det er en stor oplevelse, som for mange faktisk kræver en del tilløb. Dette skyldes at det selvfølgelig er lidt uvant og for mange er kontrasten angstprovokerende: Kommer der dyr? Bliver det koldt? Hvad gør jeg hvis...? 

Her får du mine tips til at få god overnatning i det fri. 

1) Shelter eller hængekøje (eller telt): Find ud af hvad du er mest tryg ved. Fx hader jeg shelters, fordi jeg føler mig fanget, og derfor sover jeg altid i hængekøje. 

2) Soveposen:  Har du en sovepose som kan imødekomme årstiden? Hvis du sover ude sent forår/sommer/tidligt efterår kan du nøjes med en 3 sæson sovepose. Vær OBS på at kvinder lettere fryser og derfor er mange soveposer mærket med lavest (behagelige) temperatur til begge køn. 

Vælg en sovepose af syntetisk materiale, hvis du sover ude som fleste gør. Dun giver mening i meget kold og meget tør luft, men fordi der oftest bliver fugtigt i de egne du sikkert vil overnatte, er det bedre med fibre, da soveposen ikke suger fugt til sig som naturlige fibre gør. 

3) Hav styr på dine lag: Det er game over hvis du bliver koldt, så sørg for lag på lag. Med undtagelse af sommer, sover jeg altid i et sæt uldundertøj, joggingtøj over, futter på og evt en hue. I sommeren er det rart at have en sovepose som kan lynes op - jeg ligger stort set altid med benene udenfor posen, og derfor var jeg OBS på at soveposen kunne lynes næsten helt op. 

4) Underlag: Bliver du let helt kvæstet af at sove i en anden seng, så skal du nok have dig et godt liggeunderlag. Jeg må varmt anbefale de selvoppustelige fra Robens, hvor jeg forhandler Fjellguard 80, som er super til at spænde på rygsækken eller smide bag i bilen. Underlaget er 8 cm højst når pustet op og har en rigtig god såkaldt R-værdi. R-værdien er indikationen for meget lav temperatur underlaget kan anvendes. 

Sover du i hængekøje kan jeg anbefale dig at smide et pr fåreskind i køjen, og hvis rigtig koldt, så spænd et isolerende lag udenpå køjen - disse kan tilkøbes til fx Ticket to the Moon, som vi også forhandler. 

5) Tarpen er din bedste ven: En tarp er en slags fancy pressinning. Den er uundværlig i hængekøje, fordi du kan skærme af for både vind og nedbør. 

Husk at du kun må overnatte på tilladte pladser mv i Danmark - du kan se hvor på udinaturen.dk 

Og til sidst: Und dig selv den skønne oplevelse. Oplev stjerner om natte, lyt til natuglen der tuder, det første morgenlys og solen der rammer dit ansigt. Det er den dejligste måde at starte dagen på. 

 

Tidligere artikel 4 tegn på forår i skoven
Næste artikel Naturfolk går 100% online fra 1 april

Tilføj en kommentar

Comments must be approved before appearing

* Krævet felt